Branschföreningen för Onlinespel (BOS) kommenterar Spelinspektionens förslag att förbjuda viss vadslagning, exempelvis vilka spelare som tilldelas gula och röda kort.

Om Spelinspektionen efter den remissrunda som nu följer beslutar om sådana förbud, innebär det samtidigt att manipulation av dessa sporthändelser avkriminaliseras. Fotbollskanalen var först med den nyheten: https://www.fotbollskanalen.se/allsvenskan/eventuella-luckor-i-nya-spellagen-kring-matchfixning-blir-antagligen-straffrit/ Det hänger samman med att spelfuskbrottet enbart är tillämpligt på licenspliktigt spel, inte på spel som licensierade spelbolag är förbjudna att erbjuda.

 – Det är naturligtvis olyckligt om man på detta vis öppnar dörren på glänt för en avkriminalisering av manipulation av sporthändelser. Spelinspektionen borde tvärtom slå vakt om spelfuskbrottet och dess nya möjligheter att röka ut matchfixning. Retoriken är att de nya föreskrifterna ska förhindra matchfixning, men i realiteten bereder man dess väg. När man berövar svensklicensierade spelbolag att ha kompletta vadslagningsportföljer lämnar man över viktiga delar av marknaden till olicensierade spelbolag. Att därtill medverka till att viss manipulation av idrottsliga händelser avkriminaliseras är att be om intensifierade problem med matchfixning, säger Gustaf Hoffstedt.

Gustaf Hoffstedt
Generalsekreterare, Branschföreningen för Onlinespel
0708-18 28 21