På uppdrag av Spelinspektionen har SKOP intervjuat drygt 3 000 personer om deras spelvanor online. Undersökningen, som även tar tempen på varför svenskar spelar på olicensierade spelbolag, ger värdefull insikt i debatten om hur den framtida spelmarknaden ska se ut. Bland annat visar studien att 20% av de som spelar på olicensierade spelbolag har eller är spärrade på Spelpaus.se, och 16% väljer olicensierat för att undvika insatsgränsen på 5000 kronor. Studien visar samtidigt att 31% i samma grupp hittade sidan utan svensk spellicens via reklam – trots att det är förbjudet. Statens egen myndighet belyser genom denna undersökning problemen – men dessvärre föreslås bara fler insatser som hämmar dragningskraften hos de seriösa licenserade spelbolagen.

På frågan ”Vilken är den viktigaste anledningen till att du har spelat på spelsidor som inte har svensk spellicens?”, så dominerar svaret odds/vinstmöjligheter, men tätt efter kommer bonus, spelpaus och 5000-gränsen.

Spelandet skiljer sig också där de som spelat på olicensierade spelbolag i högre grad svarar att de spelat för mycket. En av tio som spelar online minst en gång i kvartalet svarar att de själva eller någon närstående har upplevt att de har spelat för mycket. Samma fråga till de som spelat på olicensierade spelbolag så är siffran 51%

”Undersökningen visar det vi sagt länge: att hårda restriktioner på de licenserade spelbolagen är skäl för spelare att lämna för den olicensierade marknaden. Vad som också är anmärkningsvärt är att ’den förbjudna reklamen’ enkelt når fram.”

”Varje konsument som förloras till den olicensierade spelmarknaden är en spelare som inte nås av det svenska konsumentskyddet. Den svensklicensierade spelmarknaden påtvingas så många statliga restriktioner att spelkonsumenterna tröttnat och i ökad utsträckning sökt sina spelupplevelser någon annanstans.”

”Den här undersökningen är intressant då den tar tempen på varför konsumenterna lämnar, men vi behöver göra mer och öka kunskapen kring den grupp av spelare som mest är behov av hjälp. Insatsgräns på de licensierade bolagen hjälper inte den totala folkhälsan om kunderna bara spelar vidare utanför systemet.

Hur länge kommer den nya svenska spelmarknaden hålla innan den urholkas av bristen på effektiva åtgärder som attraherar spelarna till de seriösa licenshavande spelbolagen? Om ytterligare restriktioner i slutändan istället försämrar konsumentskyddet och därmed folkhälsan kanske det är dags att vi tillsammans tittar på nya vägar? Idag blir bara alla förlorare – förutom de olicensierade spelbolagen förstås.

Hela rapporten går att läsa här, eller på Fakta om spel som samlar all statiskt om branschen.